top of page

Røyken – barneparadis

Røyken er jo faktisk utrolig vakkert. Forrige gang jeg var innom Røyken (tidlig i høst en gang - i fem minutter) var det sol, en behagelig fønvind og bugnende åkre med korn og gress som bøyet seg så vidt etter vindens pust, så langt øyet kunne se. #breathtaking

Åker i solnedgang - tatt av min kollega Lars.

Sånn var det ikke i går.

Når vi ser bort fra alle de positive #overrasket!-opplevelsene mine (ref. gårsdagens blogginnlegg) kan jeg fortelle at Røyken var gruelig surt og kaldt. Vel - i hverfall i går (føler at jeg ikke kan være alt for ensidig positiv om Røyken, da risikerer jeg jo at dere ikke tar meg seriøst - realisme er saken i dag). Behagelig fønvind var i går byttet ut med gjennomborende fuktig isvind. Yvonn kjente den også, men hun er veteran i å være ute i alt slags vær og hadde kledd seg deretter.

Yvonn

Yvonn jobber som vikarlærer på Midtbygda barneskole i Røyken. Det er hun som treffer meg – ikke jeg som treffer henne – rett og slett fordi jeg står og tar bilder av den fine skolefasaden og Yvonn er ute og passer på barna som har friminutt og ber meg om å la være å ta bilde – ingen barn skal nemlig tas bilde av uten foreldrenes tillatelse (flaut – dette vet jeg jo egentlig). Lover å blure ut barna, sånn at du ikke kan gjenkjenne dem dersom jeg får bruke et bilde av skolen og håper Yvonn ikke er alt for sint på meg for å knipse bygget.

Midtbygda skole

Skolen er nemlig nybygget og superfresh, ligger i tilknytning til biblioteket og har en drøm av en lekeplass, med ballbinge, klatrevegger og lekeapparater i fleng. Yvonne forteller om en hverdag hvor det er trygt å sende ungene ut og leke og hvor barna, når de er hjemme trygt kan leke i nærområdet uten at man trenger å overvåke dem hele tiden. Røyken er stedet hvor du kan løpe fritt, kjenne skogbunn under føttene og vinden i håret.

Yvonne kommer fra Røyken selv og vil helst at kommunen skal forbli slik den alltid har vært; Trygg, "på landet", vakkert og åpent. Jeg er jo helt enig med henne – minus den bitende vinden i dag da. ;) Yvonne har bodd i Italia i flere år, men det høres virkelig ut som hun mest av alt vil være her hun har vokst opp - på Røyken, og i ikke alt for urbane strøk.

Ikke langt fra skolen (det er jo egentlig ikke langt til noe her i Røyken) ligger Heggum Barnehage på et åpent åsdrag med en skog med magiske små hytter i utkanten av barnehagen. Her jobber Marianne. - Marianne fremhever nærheten til ALT som det beste med Røyken - byliv ikke langt unna og heller ikke sjølivet og uendelig med turmuligheter. Les mer om Røyken, Marianne og Heggum i Trines blogg.

Imens Marianne og Trine snakker sammen tar jeg turen rundt uteområdet i barnehagen og tjulytter til et "skummelt" eventyr fortalt av en halvt hviskende mannsstemme inni en lavvo - til hørbar begeistring og innlevelse fra ungene der inne. I barnehageskogen tasser tre små omkring og leker bukkene bruse. Barneparadis tenker jeg bare.

I Røyken er det helt enkelt trygt – med voksne som bryr seg og passe på barna – og ikke bare sine egne. Også nabokona barnet ditt får nybakte boller av bryr seg. Og han på butikken dere prater med minst fem minutter hver gang dere er der - og hun i det røde huset i svingen dere lånte sykkelpumpe av den dagen... Røyken er et nettverk av mennesker som tar vare på hverandre. Røyken er også åkre og skog og snø og skiløyper. Røyken er også bitende kald vind av og til, når vinteren ikke helt vil være vinter, men det er helt greit – det er jo realiteten akkurat i dag – akkurat som at det å være barn i Røyken nok "i gjennomsnitt" er friere, tryggere og mer eventyrlig enn å være barn i f.eks en leilighet i byen - eller hva? ;)

Sarah i innkjørselen til Engenjordet.

Og til slutt: PS. Må også legge til at Midtbygda Canvas barnehage (det røde bygget i enden av veien) ligger bare ca 100 meter fra husene som bygges på Engenjordet - så de små barna dine kan faktisk krype (hohooo!) fra husdøren til barnehagen om morgenen. ;D Ungdomsskolen ligger bare 100 meter bortenfor den igjen, så storebror kan jo følge han lille på veien...

#barn #trygt #skole #barnehage #Midtbygdaskole #Heggumbarnehage #RøykenUngdsomsskole #vakkert #vind #kaldt #natur #naboer

Favorittpostene våre
Siste innlegg
Arkiv
Søk ved hjelp av tags
Ingen tagger enda.
bottom of page